Op maandag 20 juni 2016 stond er een busrit gepland voor het Elisabeth. Een rondrit over de Veluwe werd gevraagd maar dan niet weer over de Posbank zoals zo vaak. In een vooroverleg kwamen de chauffeur van dienst en Tonnie Besten, een van de twee begeleidsters, overeen naar het noorden van de Veluwe te gaan waarbij we o.a. de geboorteplaats van Tonnie, Vaassen, zouden kunnen aandoen. Omdat ook de andere begeleidster, Alie en alle andere passagiers het hiermee eens zijn, gaan we onderweg, richting Voorst en Apeldoorn. Vanaf Apeldoorn, waar we ons nog even die rampzalige Koninginnedag herinneren, bereiken we na enige tijd Vaassen en aldaar stoppen we voor kasteel Cannenburch waar ooit Maarten van Rossum de dienst uitmaakte. Dat was natuurlijk niet die mopperpot van de TV maar de veldheer naar wie het bekende lange afstand pad (LAW) is vernoemd. De chauffeur vertelt hier over het mooie kasteel maar vooral ook over het fantastische park eromheen. Naast allerlei bijzondere planten en bomen kun je hier ook de ijsvogel en de grote gele kwikstaart aantreffen.

Na Vaassen rijden we naar Gortel en Vierhouten, bekend van Het Verscholen Dorp. Dit was tijdens de oorlog de plek aan de PasOpweg waar in negen hutten, deels onder de grond, onderduikers zich schuilhielden. Bij toeval werd het kamp in oktober 1944 echter ontdekt door twee jagende Duitse SS-ers die een jongetje een brandgang zagen oversteken van de ene naar de andere hut. Deze ontdekking had zeer nadelige gevolgen voor een aantal onderduikers dat niet wist te ontkomen.

Vanwege een onbedoeld verkeerd gekozen afslag komen we weer in Vaassen terecht (als je er een keer bent geweest wil je er steeds weer naar toe). We gaan dan westwaarts om, via die geweldig mooie Veluwe ten noorden van de A1, in de buurt van het dorp Garderen, Gasterij Zondag te bezoeken om daar de koffie met iets lekkers erbij te gebruiken. Dit is een historische pleisterplaats/uitspanning op een heel belangrijk kruispunt van wegen. Aan een grote tafel genieten we van het gebouw en het interieur dat in vele details heel sterk de sfeer van de Veluwe ademt.

Na de pauze bedanken we voor de gastvrije ontvangst en gaan we weer op pad. Hoewel het weer niet meezit, genieten we toch van onze rit dwars over de (Hooge) Veluwe via Stroe, Harskamp (met zijn militaire geschiedenis) en Otterlo naar Hoenderloo. Voor het befaamde huisgemaakte ijs van die zaak in Hoenderloo is het nu echt geen weer. Daar gaan we maar een keer voor terug. Van Hoenderloo rijden we door een zeer bosrijk gebied (Deelerwoud) via de Woeste Hoeve naar Loenen. Behalve het voor de aanleg van de A50 zo beroemde restaurant de Woeste Hoeve, passeren we ook het monument dat opgericht is ter nagedachtenis aan alle geëxecuteerde (verzets)mensen vanwege de deels mislukte aanslag op de Duitse officier Rauter.

We rijden langs de bijzondere begraafplaats “Ereveld Loenen” waar nog altijd militairen begraven worden die o.a. bij allerlei missies zijn omgekomen. Vanaf Loenen gaan we door de zeer landelijke dreven met smalle weggetje en kleine gehuchtjes naar Empe en vervolgens naar ons vertrekpunt St. Elisabeth. Weer thuis laat de chauffeur zich in alle bescheidenheid de dank van de passagiers voor de plezierige rit en leerzame middag welgevallen.

Lambert Kouwenberg, chauffeur