betreft: excursie over de Veluwe en door de IJsselstreek t.b.v. de chauffeurs en het bestuur van “De Stichting Bus Zutphen”.

Op uitnodiging van onze collega Lambert Kouwenberg, hebben zowel de chauffeurs als het bestuur besloten deel te nemen aan de excursie op 9 mei j.l.
Lambert werd deze dag geassisteerd door Bert van der Saag. Beiden zijn vorig jaar geslaagd voor het examen IVN-natuurgids en hebben als gezamenlijke eindopdracht een boeiende gids, ‘Beleef de Seizoenen tussen Veluwemassief en IJsseldal‘ uitgebracht, waarvan de chauffeurs inmiddels ook over een exemplaar beschikken. In de bus ligt ook een gids t.b.v. de activiteitenbegeleiding. Een met Bert van der Saag bevriende drukker heeft besloten, dit waardevolle eindproject in boekvorm uit te geven, waarvan de introductie zal plaatsvinden op 31 mei 2015 bij Kantoorboekhandel Hendriks te Eerbeek.

Tijdens deze excursie werd een enerverende beschouwing gegeven over het Veluwemassief (stuwwal) en het IJsseldal en hoe dit zich heeft ontwikkeld vanaf het Saalien, de voorlaatste ijstijd zo’n 125000 jaar geleden, tot nu.
Het eerste deel van de excursie liep via de noordzijde van de IJssel (de Hoven bij Zutphen), richting Wilp, vervolgens richting Beekbergen, Loenen, Roosendaal, Posbank, Dieren, EDSCN0233erbeek, Hall en weer terug naar Zutphen (c.a. 120 km). Gedurende deze route werden we geïnformeerd over vele bijzonder mooie, zowel hedendaagse als cultuurhistorische onderwerpen, waaronder de huidige ontwikkeling van ‘de Voorsterklei’, waar o.a. door een dijkverlegging ‘Ruimte voor de Rivier’ wordt gerealiseerd. Ook de cultuurhistorie van prachtige landgoederen en gebouwen uit een ver verleden kwamen op onze weg. Ook werd er volop aandacht besteed aan de flora en fauna tijdens deze mooie voorjaarsdag. Na koffie met een boterham bij ‘Open Erf De Groote Modderkolk’ in Loenen, een zorgboerderij, togen we, eveneens in Loenen, naar Kasteel ter Horst. Hier werden we door Bert, die hier gids is, uitgenodigd om aan een rondleiding deel te nemen in en om dit schitterende kasteel uit 1557, gebouwd door Wijnand Hacfort, toenmalig burgemeester van Arnhem. Hierna hebben we het verzetsmonument, nabij ‘de Woeste Hoeve’ bezocht, waar de verse bloemen ons herinnerden aan de recente 5 mei herdenking. Via ‘Kasteel Rosendael’, zijn we ‘De Posbank’ opgereden, waar Lambert en Bert ons het e.e.a. hebben verteld over het ontstaan van deze ‘stuwwal’ in de voorlaatste ijstijd. Via Dieren en een deel van het lommerrijke Apeldoorns Kanaal, zijn we uiteindelijk terechtgekomen bij ‘Huis te Eerbeek’ met zijn prachtige tuinen en waterpartijen, evenals de antieke water-aangedreven oliemolen, om tenslotte via landgoed ‘Het Leusveld’ te Hall, weer thuis te komen in Zutphen.

Het is erg praktisch, dat deze gids voor zowel de chauffeurs, als voor de activiteitenbegeleiders de mogelijkheid biedt, slechts een deel van deze volledige bustocht te benutten, vooral als het ‘uitstapje’ een dagdeel betreft. Ook is er in de gids veel aandacht besteed aan de minder valide mens, ook als deze rolstoel-gebonden is, en zijn er voor hen korte, mooie en goed toegankelijke wandelingen en horeca gelegenheden uitgestippeld.
Alle betrokkenen van de Stichting Bus Zutphen, bedanken Lambert en Bert nogmaals voor deze prachtige en leerzame excursie, waarmee we ons werk als vrijwilliger nog meer invulling kunnen geven.
Het boek, ‘Beleef de Seizoenen tussen Veluwemassief en IJsseldal’, is na 31 mei te koop via boekhandel Hendriks te Eerbeek voor € 18,95.

Frans Bernards, chauffeur