Kwart over een is, zoals afgesproken, de bus bij Het Bornhof. Alle passagiers, onder begeleiding van Betty, staan klaar en hebben er zin in. De chauffeur krijgt te horen dat er een rit over de Holterberg van hem verwacht wordt met “ergens” een koffiestop.

Via Eefde, Joppe, Bathmen en een rondje Dijkerhoek, bereiken we het begin van de toeristische route over de Holterberg. We hebben eindelijk weer eens mooi weer en kunnen genieten van veel natuurschoon in de vorm van de nu bloeiende planten langs de weg zoals wilde peen, ook wel vogelnestje genoemd, boerenwormkruid, jacobskruiskruid, de woekerende maar mooie reuzenbalsemien, pastinaak en nog vele andere. Opvallend is het hoe hoog de mais al weer staat. Op veel plaatsen wordt ons een wijdse blik ontnomen.

De Holterberg, onderdeel van de Sallandse Heuvelrug, ontstaan in de voorlaatste ijstijd, is natuurlijk altijd een heel mooi gebied, met bossen maar vooral de heide. Er is veel onderhoud gepleegd want overal liggen kleine bruine dennetjes die omgezaagd of uitgetrokken zijn om ruimte te geven aan de heide. De struikheide is hier ruimer vertegenwoordigd dan de dopheide omdat het gebied tamelijk droog is. De bloei van de dopheide is al vergevorderd maar die van de struikheide staat nog aan het begin. Het verlangen naar de mooie paarse heide kan echter ingelost worden. De met uitsterven bedreigde korhoen zien we echter niet.

Na een rondje door Nijverdal keren we weer terug en hebben onze koffiestop bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Behalve koffie met gebak nuttigen is er ook gelegenheid voor een bezoekje aan de winkel.

In omgekeerde richting gaan we weer over de “berg” die een grote aantrekkingskracht heeft gezien de vele tegenliggers. Via mooie weggetjes door Holten, Laren, Groot Dochteren en Lochem en het prachtige landgoed de Velhorst aan de Berkel bij Almen bereiken we weer Zutphen.

De chauffeur laat zich de dank voor de mooie rit en de informatie welgevallen. Wat is het toch mooi mensen een plezier te doen met iets wat je zelf ook heel leuk vindt.

Lambert Kouwenberg, chauffeur