Op maandag 11 januari 2016 rijdt de bus voor St. Elisabeth. Aan de chauffeur van dienst is gevraagd een leuke winterse route te rijden en “ergens” koffie te drinken. Aangezien deze chauffeur goed bekend is met de route zoals die in het boek “Beleef de seizoenen tussen Veluwemassief en IJsseldal” beschreven wordt, kiest hij ervoor hiervan het noordelijke deel te rijden.

De kalender geeft 11 januari aan maar echt winter is het niet. De natuur is overwegend groen en we zien diverse bloeiende planten en struiken. Vooral de hazelaar bloeit al weken overweldigend. Het is 7 graden Celsius en gevroren heeft het deze winter nog maar een keer. Bij het begin van de tocht regent het en het duurt even voordat de ramen niet meer beslagen zijn. Dit is echter geen belemmering om toch te genieten.

De tocht voert door de Hoven langs het mooi gerestaureerde gebouw IJsselstroom over de nieuwe, verlegde dijk langs de IJssel. Links en rechts zien we in de weilanden grote groepen ganzen (vooral grauwe ganzen en een paar kolganzen). De werkzaamheden in verband met het project “Ruimte voor de rivier” zijn hier in de Voorsterklei inmiddels afgerond. De nieuwe dijk is bijna een kilometer landinwaarts naar het westen verlegd om ruimte te bieden aan het wassende water dat naar verwachting vier keer per eeuw de oude dijk zal overspoelen. Een paar historische boerderijen moesten wijken maar een van de boerenfamilies heeft een grote nieuwe boerderij kunnen bouwen op de dijk een paar honderd meter van de oude locatie vandaan.

Langs mooie boerderijen zoals het Sinderen, een oud en nieuw gemaal en een markante grote, oude zwarte populier, bereiken we het dorp Voorst met zijn oude kerk, veel historische panden aan de Rijksstraatweg en het Landgoed Beekzicht met de boerderij Het Nattelt,die tot de mooiste boerderij van Gelderland benoemd is. Na de alom bekende bakker Bril passeren we de oprijlaan van Huize de Poll en rijden we langs het dorpje Bussloo met zijn minder dan 200 inwoners.

We hadden de IJssel even uit het zicht verloren maar we keren nu weer naar de dijk terug op de plek waar in de nacht van 11 op 12 april 1945 de oversteek van Canadese militairen over de IJssel plaatsvond. Gedenkstenen langs de IJssel en op de kerk van Wilp herinneren hier nog aan.

Het in de zomer zo gastvrije museumcafé De Kribbe aan het begin van het pad naar het Dommerholts veer, is nu gesloten maar het is toch nog te vroeg voor koffie. Langs de oude dorpspomp rijden we door Wilp en nee, we gaan niet bij Piet Zoomers aan. Het is een tocht met volop kleine plaatsjes. We hadden al Bussloo, nu komen we door Posterenk en later zullen onder andere nog Broek, Oeken, Voorstonden en andere volgen. Maar voor het zover is rijden we nog om de recreatieplas Bussloo heen met zijn wellnessresort Thermen Bussloo (de “bekende” kok Daan K. in de keuken) en door het lintdorp Klarenbeek dat half van de gemeente Voorst en half van de gemeente Apeldoorn is.

Voor mensen die goed ter been zijn is het natuurgebied Beekbergerwoud, waar het laatste Nederlandse oerbos stond, een prachtig wandel- en struingebied. Nu is het er wel erg nat dus rijden we door naar weer een heel klein dorpje, Lieren, waar het museumstation van de Veluwse Stoomtreinmaatschappij gevestigd is. Een ritje met de stoomtrein van Apeldoorn naar Dieren (of andersom) is voor opa’s en oma’s met kleinkinderen een aanrader. Over hoge akkers rijden we naar Loenen en passeren onderweg de grootste waterval van Nederland. Mooi gerestaureerd, dat wel, maar indrukwekkend……?

Langs zorgboerderij De Groote Modderkolk en door het dorp Loenen gaan we naar Eerbeek en wel Huis te Eerbeek met zijn nog werkende oliemolen en grand café de Korenmolen waar we in een heel gezellige ambiance koffie drinken.

Na de koffie vervolgen we onze weg en gaan over het Apeldoorns Kanaal via een klein stukje hobbelige zandweg naar weer zo’n klein dorpje: Hall. Een historisch kerkje, het begin van het Hallse pad, een kerkepad van Hall naar Brummen, een ooievaarsnest en een weggetje omzoomd door knotwilgen of met witte berken als levende “lantaarnpalen”. Mooi is het als jachthuis gebouwde landhuis Het Leusveld, gelegen in een schitterend wandelgebied met voor vogelaars de observatiepost aan de plas “kiek uut”.

Even voorbij de rand van Brummen en richting Oeken, ontwaren we aan de rechterkant de skyline van Zutphen. We naderen onze eindbestemming maar niet nadat we langs Huis Voorstonden, een paar karakteristieke boerderijen en Huis Empe zijn gereden. Na het natte natuurgebied de “Oude IJssel” gaan we bij Empe rechtsaf weer terug naar Zutphen, het begin van onze reis.

Aan de reacties van de passagiers bij het uitstappen te merken, hebben ze allemaal genoten van de tocht en is men het regenachtige begin al weer vergeten.

NB. De tocht is, inclusief mooie foto’s, ook na te lezen en te bekijken in het boek: Beleef de seizoenen tussen Veluwemassief en IJsseldal” waarvan uw chauffeur medeauteur is.

Lambert Kouwenberg, chauffeur