Bedevaart naar Kevelaer

Zo af en toe verzorgt Stichting Bus Zutphen ook heel speciale ritten. Eenmaal per jaar, op zaterdag, haalt in alle vroegte, Joop de vaste chauffeur voor deze rit, de bus uit de garage. Want al om 8.30 uur wordt er vertrokken naar Kevelaer. Dan is de bus vol met vier bewoners in een rolstoel en evenzovele begeleiders.

Kevelaer is een bedevaartsplaats in de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen een aantal kilometers over de grens bij Venlo. De bewoners van Sutfene gaan dus vandaag op bedevaart naar dit Mariaoord.

Volgens de overlevering wordt in Kevelaer al sinds 1642 een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria, vereerd. De afgebeelde Maria staat ook bekend als de “Troosteres der Bedroefden”.

De marskramer Hendrick Busman zou van de Maagd Maria zelf tot driemaal toe de opdracht hebben gekregen voor haar een kapelletje te bouwen. Dit gebeurde in 1642 op de Kevelaerse Heide. Al gauw kwamen er pelgrims en gebeurden er wonderbaarlijke genezingen. Een aantal jaren later werd er een bedevaartskerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. En nog weer enkele jaren later werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de Genadekapel. In de 19e eeuw verrees de grote Mariabasiliek die in 1923 tot basiliek verheven werd. De kern van de verering in de Genadekapel betreft een papieren devotieprentje van Maria. Omdat er steeds meer genezingen werden toegeschreven aan de voorspraak van de Heilige Maagd in Kevelaer werd het ook voor veel Nederlandse katholieken in het protestantse noorden van Nederland, waar alle katholieke geloofsuitingen verboden waren, een belangrijke plek. En dat is nog steeds het geval. In de Kaarsenkapel wordt als dank voor genezingen geofferd. Vaak waren (en zijn) dat waskaarsen in de vorm van het lichaamsdeel dat genezen is.

Het is een kleine honderd kilometer naar Kevelaer en de bedevaartgangers uit Zutphen komen rond 10.00 uur op de plaats van bestemming aan. En ze zijn niet alleen. Een bonte stoet van mensen en dieren trekt voorbij en bezoekt de kapellen en de basiliek. Er komen ook allerlei gezelschappen naar Kevelaer zoals fietsclubs. Dat is ook deze zaterdag het geval. Alle fietsers worden met fiets en al gezegend en ook over de aanwezige hondenclub van tekkels met hun baasjes vloeit rijkelijk het wijwater. Het is een komen en gaan van mensen, lopend en in rolstoelen, groot en klein, dik en dun. En allemaal worden ze gezegend. Zo ook de passagiers van de bus.

Het is een bijzondere belevenis die je, als je een gezegend mens wil zijn, niet aan je voorbij kunt laten gaan.

Na een mooie dag keert de bus weer huiswaarts en om 21.00 uur komen alle passagiers weer behouden en geestelijk (en lichamelijk) verrijkt, thuis en kan de bus weer de garage in.

Namens Joop Draayer,

Lambert Kouwenberg