Om half twee vertrokken we op 22 februari 2016 vanaf de Borkel voor een historische rit met als bestemming (voor de koffie) De Gouden Leeuw in Bronckhorst.

Het is toch nog winter geworden of althans een beetje en in de natuur zit nog niet zoveel “leven”. Hier en daar nog een bloeiende hazelaar en het mooie wit van de sleedoorn maar voor het overige zijn het alleen de bollen (winterbloeiers) die hun best doen. Het mooiste voorbeeld daarvan is wel de tuin van Huis te Baak. Alsof er, zoals het hoort in de winter, een pak sneeuw ligt zo uitbundig bloeien de sneeuwklokjes.

We zouden deze rit ook een kastelenrit kunnen noemen met een aantal monumenten en (vage) herinneringen aan een ver verleden (Middeleeuwen). Vanuit Gorssel passeren we zo in de Kring van Dorth het gelijknamige landhuis, oorspronkelijk kasteel uit 1329, en via de Exelse molen en landgoed Ampsen bereiken we kasteel De Cloese in Lochem. Dit is een prachtig kasteel met een heleboel lelijke bijgebouwen die gebruikt werden door de rechercheschool maar nu al jaren staan te verpauperen. Na Lochem rijden we langs kasteel de Wildenborgh en kasteel Vorden, naar weer het volgende prachtige kasteel waaraan iedereen wel eens een bezoek zal hebben gebracht: kasteel Hackfort. Via de eerder genoemde witte tuin van Huis Baak naderen we onze bestemming: het mooie, historische plaatsje/stadje Bronckhorst. In de gelagkamer van De Gouden Leeuw hangt een schilderij van hoe het kasteel Bronchorst er ooit moet hebben uitgezien. Aan het kasteel herinnert alleen nog de heuvel waarop het moet hebben gestaan. Deze memorabele plek wordt na een geslaagde restauratie in de eerste week van maart (2016) ‘geopend’.

Na de koffie met kruidkoek gaan we deels over de dijk en deels door de uiterwaarden van de IJssel weer terug naar Gorssel. We spotten veel ganzen in de grazige landerijen, vooral kolganzen en grauwe ganzen. Bij aankomst bij de Borkel geven alle passagiers van de bus aan een plezierige rit en mooie middag te hebben gehad.

Lambert Kouwenberg, chauffeur.