Verslag van een uitstapje naar De Middelste Molen

Woensdag 21 maart kwam om 10 uur de bus van Stichting Bus Zutphen, met chauffeur Menno,  voorrijden voor ons maandelijks bus uitstapje.

In de ochtend een rondrit door de mooie omgeving. Om de lentekriebels te verhogen ging de bus de IJssel over naar de Achterhoek. Eerst langs Huize Baak met het ‘tapijt’ van sneeuwklokjes en daarna richting Vorden, langs kasteel Hackfort met een bont gekleurd voorplein door de vele krokussen.

Het middag uitstapje ging naar Papierfabriekje en museum de Middelste Molen in Loenen.

In de sinds januari in gebruik genomen ontvangstruimte, keken we naar een film over het ontstaan van de papierindustrie en het maken van papier aangedreven door een waterrad en een stoommachine.

Daarna gingen we o.l.v. gids mevr. Groen naar het waterrad. Door de afgelopen vorstperiode zat er nog enorm veel ijs rondom het rad. In de papierwinkel liet de gids ons verschillende soorten papier zien die in de molen gemaakt worden. Door toevoeging van bijv. rietpluimen, shag, olifantenpoep of spijkerbroekenlompen aan het proces, krijgt het papier een soort van watermerk met pluimen, shagdeeltjes of een mooie blauwe kleur door de jeans. In de molen zelf werd het proces van papier maken uitgelegd en namen we een kijkje in de stoommachine kamer. Mw. Groen gaf een demonstratie papierscheppen en daarna mochten ook de bewoners dit uitproberen. Dit leverde een zeer mooi resultaat op. Als afsluiting dronken we een kopje koffie / thee in de ontvangstruimte en reden we via ‘de binnenlanden’ terug naar Klein Engelenburg. We kregen nog een toegift van een mooie ree die op 15 meter van de bus door het weiland mee huppelde. Bewoners waren er unaniem over eens; ‘het was een ontzettend fijne en ook nog leerzame middag’.

Hieronder treft u een aantal foto’s.

20180321_15141820180321_15124520180321_14553720180321_152220

Met vriendelijke groet,

 Jolanda Jansen – Peters        

Zorghotel / Administratie Klein Engelenburg

aanwezig op maandagmiddag, woensdag- en vrijdagmorgen

 

KLEIN ENGELENBURG | Spoorstraat 1 | 6971 CA Brummen

0575-567080

j.jansen@domusmagnus.com    www.domusmagnus.com