Maandag 13 april 2015 een ochtend- en een middagrit voor Klein Engelenburg in Brummen. Op verzoek van een van de bewoners van het mooie pand Klein Engelenburg maken we een tochtje over de Veluwe en met name de Posbank. Dit is voor de chauffeur van dienst een bekende route zoals dat voor velen het geval zal zijn. Het is dan ook telkens weer een belevenis om dit “ommetje” te maken. Van Brummen rijden we via Dieren, Ellecom, De Steeg naar de Posbank, de stenen bank genoemd naar de heer Pos, de tweede voorzitter van de ANWB bij het 25 jarig jubileum. Na de Posbank de kronkelige weg met haarspeldbochten over de stuwwal naar Rozendaal en langs het gelijknamige kasteel. Via de schelmseweg, Velp naar Rheden en met een ommetje door Spankeren weer terug naar Brummen. De begeleidster in de bus weet veel te vertellen onderweg omdat zij de omgeving goed kent maar ook de chauffeur levert zijn bijdrage vanuit zijn kennis van de route in de hoedanigheid van natuurgids. Die natuur staat in het teken van de lente met de bloeiende sleedoorn en op de Posbank de gaspeldoorn. De passagiersgroep bestaande uit 2 rolstoelers, 5 lopende bewoners en een begeleidster spreken aan het einde van de rit hun waardering uit. Een meneer in een rolstoel verwoordt het zo: “Ik heb genoten, genoten, genoten”.

De middagrit behelst een bezoek aan de Intratuin van Lochem waar we ook koffiedrinken. Behalve een volle bus met bewoners rijdt er ook nog een auto mee met twee vrijwilligers zodat de hele groep uit 11 personen bestaat. Het zijn allemaal vrouwen. Zou het dan toch waar zijn dat vrouwen meer van winkelen houden dan mannen? Iedereen is tevreden over de invulling van de middag maar er wordt opgemerkt dat de tijd eigenlijk wat te beperkt is……

Wat een luxe en genot is die nieuwe bus toch. Wat een comfort en soepele bediening van alle gordels enz. Dat scheelt tijd en vooral ergernis.

Lambert Kouwenberg