Vrijdag 4 september 2015. Busrit voor St. Elisabeth Zutphen.

September is de maand van de bloeiende heide; vooral de struikheide (Calluna) want de bloei van de dopheide (Erica) is inmiddels al weer bijna voorbij. De dames van het St. Elisabeth hadden er dan ook veel zin om op 4 september een busrit te maken over de Holterberg. Toen de chauffeur met de bus arriveerde zaten ze al allemaal in de startblokken en duurde het niet lang totdat we “op pad ” konden gaan.

Via een ruime omweg, waarbij we veel moois zagen op het terrein van cultuur en natuur, flora en fauna, bereikten we Holten aan de voet van de Holterberg, een van de heuvels van de Sallandse Heuvelrug, ontstaan in de voorlaatste ijstijd (zo’n 150.000 jaar geleden). Langzaam klimmend over de bochtige toeristische weg, reden we eerst door het bos, langs het Natuurdiorama van de heer Bos en al een stuk, inderdaad prachtig bloeiende, heide. Even verder is het hoogste punt van de Holterberg met een fraai uitkijkpunt waar je heel ver over het schitterend paarse landschap kunt kijken.

We hebben even heel langzaam gereden, want stoppen mag op deze weg vanwege de verkeersveiligheid helaas niet, om van al dat fraais te genieten. Vele “Ah’s” en “Oh’s” waren te horen en het scheelde niet veel of er werd zelfs een lied aangeheven (Op de grote stille heide…..). Aan het einde van de weg zijn we rechtsaf richting Nijverdal gegaan om daar bij Bistro De Aole Ste koffie met gebak te nuttigen.¬†De terugweg ging weer over de Holterberg, wat toch weer een andere kijk op de zaak geeft, en via o.a. Eefde terug naar Zutphen.

Onderweg werden de passagiers in ruime mate voorzien van informatie over vooral de (schoonheid van de) natuur door de aanwezige voormalige IVN-gids, met nog altijd een ongelooflijke hoeveelheid parate kennis. De chauffeur (ook IVN-gids) had daarom op dit punt slechts een assisterende rol. Op zijn verzoek hebben de passagiers onderweg gezamenlijk een samenvatting gemaakt van hun beleving van de hoogtepunten van de dag. Hier volgt hun (enigszins bewerkte) verslag:

“We maakten vandaag een rit naar de Holterberg via een mooie route langs prachtige boerderijen en over heidevelden. Aan boord van de bus heerste een gezellige sfeer en we kregen veel uitleg van (o.a.) de chauffeur. Zo vertelde hij over de verschillende soorten heide, de bloeiwijze van de mais, een voormalige V1 lanceerbasis uit WO II nabij¬†Joppe. Langs mooie villa’s met fraaie tuinen en weitjes met paarden, bereikten we de Noetselerberg en de daar gevestigde Aole Ste, een sfeervolle bistro met lekkere koffie en een zeer ruime keuze aan gebak en lekkernijen. We hebben ook kunnen genieten van een luxe, comfortabele bus en zeer behulpzame chauffeur en vrijwilligers. We zagen onder andere een buizerd, torenvalk, vliegdennen, pijpenstrootje en luisterden naar het verhaal over de sleedoorn. En nog veel meer……”.

Lambert Kouwenberg (chauffeur)