Bestemmingen

In het verleden deed de bus bestemmingen aan in heel Nederland. Maar de afgelopen decennia sloten de bejaardenhuizen en werden de deelnemers iets ouder. Tegenwoordig putten de chauffeurs uit vele tientallen en verrassende bestemmingen in de regio, op vaak minder dan een uurtje afstand.

De bestemming hoeft niet altijd groots te zijn. Zo maar een ontspannen rondje door de prachtige Achterhoek, langs de IJssel of over de Veluwe, wordt door velen altijd als zeer aangenaam ervaren. De chauffeurs kiezen voor prachtige weggetjes langs landhuizen, kastelen en boerderijen. De bus glijdt dan rustig door het landschap en stopt bij een gezellige chocolaterie of theetuin. Onderweg vertelt de chauffeur of begeleider van het tehuis over de mooie plekjes die de bus passeert. De bus zelf beschikt over een microfoon en tal van luidsprekers zodat niemand iets van de toelichting hoeft te missen.

Den Bramel Vorden

Onderstaande selectie van populaire bestemmingen geeft u een impressie van de vele mogelijkheden:

Posbank en Veluwezoom

Postbank/Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank bijvoorbeeld kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken. De avontuurlijk en heuvelrijke weg over de zuidflanken van de Veluwe is al vele jaren zeer geliefd bij de deelnemers aan onze korte dagtochten. De chauffeurs kiezen hier voor horecagelegenheden die vaak een prachtig uitzicht hebben en rolstoelvriendelijk zijn. Een tripje over de Posbank en de Veluwezoom is in ieder jaargetijde altijd een groot succes.

Erve Brooks in Gelselaar

Erve Brooks

Erve Brooks is een vijf eeuwen oude Saksische boerderij in het dorpje Gelselaar. Rond de boerderij worden het hele jaar door traditionele activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zowel buiten al binnen de eeuwenoude boerderij is veel te zien. De koffie met iets daarbij smaakt in het prachtige decor extra lekker.

Naast Erve Brooks ligt Erve Niehof.  Deze boerderij stamt uit 1538 en is alle dagen geopend voor een lunch of een bezichtiging. Op de deel bevindt zich een leuke winkel waar talloze cadeautjes, houten speelgoed en Achterhoekse lekkernijen uit vroegere tijden worden verkocht. Voor veel deelnemers aan de trips van de Stichting Bus Zutphen is een bezoek aan deze oude boerenerven een blik op een ver, maar zeer herkenbaar verleden.

Zandsculpturen in Garderen

Midden op de Veluwe zijn bij het dorpje Garderen jaarlijks prachtige zandsculpturen te zien. Vanaf half april tot en met oktober rijdt de bus dan ook regelmatig naar Garderen. Naast de zandsculpturen liggen de prachtige beeldentuin met de tuin- en woondecoraties en de houtsculpturen. De reizigers met onze bus zijn altijd van harte welkom voor een kopje koffie, lunch of High Tea in de lunchroom en om een kijkje te nemen in de vele verrassende winkeltjes in de overdekte promenade. Bij de zandsculpturen kijkt iedereen zich altijd de ogen uit.

Oude Ambachten Museum

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld) geeft de deelnemers aan de reisjes van de Stichting Bus een unieke kijk in de wereld van toen. Het museum neemt de bezoekers mee naar een tijd dat er nog geen elektriciteit was, de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan en de mensen nog afhankelijk waren van familie, vrienden en buren. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden. Eén ding is zeker, tijdens het bezoek komen onze reizigers ogen tekort. Naast de oude ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed. Bovendien zijn er in de expositiezalen wisselende tentoonstellingen te zien. Zelfs buiten is er genoeg te zien bij de oude landbouwwerktuigen en machines. In het restaurant kan volop worden genoten van koffie met iets lekkers.

Holterberg

Holterberg

De Holterberg is een heuvelachtig gebied, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Voor een middag- of ochtendtripje met de Stichting Bus ligt het op een prettige afstand. De Holterberg dankt zijn naam aan het Overijsselse dorp Holten dat ten zuiden van dit gebied ligt. In het noorden grenst dit gebied aan de Haarlerberg en Noetselerberg. Dit natuurgebied omvat veel heidevelden die worden afgewisseld door (naald)bossen. De Holterberg staat erom bekend dat hier in het wild korhoenders voorkomen. Rond en midden op de Holterberg liggen verschillende zeer gastvrije horecagelegenheden waar de deelnemers aan de trips volop van de natuur kunnen genieten. Ook het bezoekerscentrum is zeer de moeite waard. De uitgebreide collectie opgezette dieren in een natuurlijk uitziend decor geeft veel informatie over de flora en fauna van de Sallandse Heuvelrug. Het uitzicht op de bossen en de weidse heidevelden is overweldigend in het voorjaar en de zomer.

Winterswijk en omgeving

Diep in de Achterhoek en strak tegen de Duitse grens ligt het sfeervolle stadje Winterswijk. De omgeving van Winterswijk staat bekend om zijn coulisselandschap en de steengroeve met zijn fossiele resten. De omgeving van Winterswijk werd daarom in 2005 door de Nederlandse overheid uitgeroepen tot het Nationaal Landschap Winterswijk, een gebied van totaal bijna 22.000 hectare groot. En ritje met onze bus door dit eeuwenoude landschap, in alle seizoenen van het jaar, wordt altijd enthousiast beleefd. Het Woold ligt ten zuidoosten van Winterswijk, in een bosrijk gebied tegen de grens met Duitsland. Door de buurtschap loopt de weg die direct van Winterswijk naar de stad Bocholt in Duitsland leidt. In het Woold is er geen echte ruilverkaveling geweest, waardoor de boeren nog veel kleine percelen hebben.